Soorten Vliegers

Hits: 3865

Vliegers heb je in diverse soorten en uitvoeringen met en zonder stokken en maten. Zo als stokvliegers, matrasvliegers en de hybride vlieger. 1 Lijners, 2 lijners en 4 lijners.

Deze vliegers kunnen dan weer met één of meerdere lijnen bestuurd worden. In deze rubriek zullen wij een aantal soorten vliegers toelichten

1 lijners. Niet bestuurbare vliegers aan een enkele vliegerlijn.   

Deze vliegers zitten aan een enkele vliegerlijn en zijn daardoor niet bestuurbaar. Dit type kennen we allemaal van vroeger, het ruitvormige model met een gewicht aan de staart zodat ie een beetje recht in de lucht blijft staan. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten 1 lijners populair waarvan vele de vliegeigenschappen die van het ouderwetse 'ruitje' ver overtreffen. Dit zijn leuke vliegers om 'zo maar' in de lucht te hebben. Je kunt er meestal weinig meer mee dan oplaten en er vervolgens naar kijken, maar dat ook dat kan leuk zijn. Sommige worden zelfs gebruikt voor luchtfotografie!

Delta's. Stokvlieger aan 2 lijnen.

Luchtacrobaten! Delta's zijn min of meer driehoekige modellen, vandaar uiteraard de naam 'Delta', en bestaan uit een enkele laag vliegerdoek wat door koolstof of carbon vliegerstokken in model gehouden wordt. Deze vliegers zitten aan 2 vliegerlijnen, en zijn dus '2 lijners'. Door de ene ofwel de andere lijn iets aan te trekken kun je de vlieger links en rechts sturen. Salto's, rondjes draaien, omhoog, naar beneden en alles wat je verder nog maar kunt verzinnen. Dit zijn de beste om mee te stunten. Grote Delta's worden verkocht als 'powerkites' maar die raden wij niet aan. Door hun grootte worden ze traag en stunten wil niet meer, daarvoor zijn ze te log. De dikke stokken (duur!) kunnen makkelijk kapot mocht de vlieger onverhoopt de grond raken. Wil je pure kracht, kies dan voor matrasvliegers. Die hebben geen stokken en kunnen daardoor veel groter (=sterker) zijn, en liefst in combinatie met vier lijnen voor een maximale controle over de trekkracht.