Over Vechtvliegers

Hits: 2780

Deze stijl komt oorspronkelijk uit China. De vliegers die worden gebruikt zijn éénlijns vliegers die door middel van een (beheerste) ruk aan het lijntje bestuurd kan worden.

Deze lijn is dun en vlijmscherp. Het doel bij dit vechtvliegeren is dan ook om met een ander samen te gaan vliegeren en proberen elkaars lijntje door te snijden (in de lucht uiteraard). Soms worden hierbij weddenschappen gemaakt.
De simpelste vechtvliegertjes zijn gemaakt van rijstpapier en dunne stokjes. Deze vliegen al met een klein zuchtje wind doordat ze zo ligt zijn. Het vergt wel enige oefening om de vechtvliegertjes onder controle te houden en deze allerlei kunsten te laten vertonen.

Er is nog een vlieger waarmee men uitstekend kan vechtvliegeren:

De Sanjo Rokakku.

Deze vlieger kun je in verschillende maten maken. De toom is heel speciaal. De ring waaraan de lijn is bevestigd zit als het ware los aan de vlieger (vrij beweegbaar). Als de lijn strak staat : niks aan de hand, maar als je de lijn laat vieren, zakt de ring naar onderen. Trek je nu de lijn weer strak, dan vliegt hij andersom! Hiermee kun je natuurlijk leuke dingen uithalen.

De lijnen worden ingesmeerd met fijn gemalen glas. Hier door worden die vlijmscherp en kun je met de vlieger de lijnen van jouw tegenstanden door snijden.