Veiligheid, kitesurfen

Hits: 1364

Kitesurfen is leuk, maar het brengt ook de nodige risico's met zich mee. Zo lees je in de krant of je hoort op het nieuws dat er weer een kitesurfer in de problemen is gekomen of nog erger.

Vandaar hier advies over de uitrustig en tips, om het kitesurfen veilig te houden. Voor je zelf maar ook voor andere kitesurfers.

Advies kitesurf uitrusting:

 • Veiligheid gaat voor alles, zorg voor een:
 • Kite leash,
 • Helm,
 •  Reddingsvest,
 • Veiligheidsmes,
 • Flare (noodsignaal).

Kitesurf tips:

 1. Houd minstens 60 meter afstand van gevaarlijke objecten.  Stormen en instabiele wind hebben de nodige kiters verwond. Check daarom voor u gaat kiten uitgebreid de weersvoorspellingen. Bekijk weerkaarten, check de windwaarschuwingen en -voorspellingen en nog veel belangrijker: hou tijdens het kiten eventuele weersveranderingen constant in de peiling! Kitesurfen is het veiligst als er geen storm of zware windvlaag dreigt, als de wind gelijkmatig en niet vlagerig is. In andere woorden, als u als kiter niet zeker weet of u of uw materiaal de omstandigheden aankunnen, ga dan nooit het water op! Als u ziet dat er een storm of windvlaag dreigt ga dan direct naar de kant en haal uw vlieger neer. Verwijder de lijnen en zorg er voor dat uw vlieger op een veilige plaats ligt ruim voordat de veranderingen in het weer u bereikt hebben. Vermijd altijd directe aflandige of aanlandige wind, en overweeg het gebruik van een signaalhoorn om de mensen op het water tijdig te waarschuwen voor dreigend gevaar.
 2. Hou het weer nauwlettend in de gaten. Bouw hiermee voorzichtig en onder begeleiding ervaring op in condities die door ervaren instructeurs beoordeeld worden. Natuurlijk kost dit geld, maar bedenk u dan dat u met ervaring voorkomen kunt dat u uw kite-materiaal, de omstanders en niet in de laatste plaats, u uzelf beschadigt.
 3. Neem voldoende lessen van een goede kitesurfschool. Voor u het water opgaat is een uitgebreide controle van uw materiaal noodzakelijk. Controleer uw lijnen op schade en op juiste bevestiging aan uw kite. Voorkom dat ze in de knoop zitten of verkeerd aangesloten, voorkom lussen in uw lijnen. Heeft u schade aan uw kite, repareer die dan voor u de kite weer oplaat.
 4. Controleer uw materiaal voor u uw kite oplaat. Gebruik altijd een goede en passende helm, een impact vest, een kite-leash die u getest hebt en waarvan u zeker weet dat hij werkt. Gebruik een goede en betrouwbare chicken-loop voorzien van veiligheidssysteem met quick-release, ook aan uw vaste trapezelijn! Door uw quick-releases regelmatig onder spanning te testen voorkomt u dat ze weigeren als u ze echt nodig heeft. Daarnaast kunnen handschoenen en een scherp mes voor extra veiligheid zorgen.
 5. Gebruik safety gear. Probeer te voorkomen dat u kitesurft in wind harder dan 5 beaufort. Dat is dus wind van 22 knopen of meer. De krachten op uw kite en de snelheid waarmee u vaart of springt nemen bij hogere windsnelheden enorm toe. De veiligheidsmarges die u dan hebt zijn erg klein en een ongeluk is veel sneller bij u dan u verwacht, waardoor de nodige ongevallen gebeurd zijn.
 6. Voorkom het kiten in harde wind, of wees u bewust van de risico's. Let op dat u uw bar zonder meer kunt loslaten en daarmee de Depower leash van uw kite activeert als het mis dreigt te gaan. Het veiligste is het om pas in te haken als u vlak bij het water bent en uw vlieger laag boven het water heeft. U kunt zo snel uw board pakken en het water op.
 7. Probeer uw kite niet ingehaakt op te laten en oefen dit. Een ervaren helper die jouw instructies en signalen begrijpt zonder daarbij fouten te maken voorkomt gerommel, crashende kites en mogelijk veel schade en verwondingen. Zorg ervoor dat de helper en u "dezelfde taal" spreken en dezelfde signalen gebruiken. Als de omstandigheden het toelaten kan het veiliger zijn om uw kite vanuit of dichtbij het water op te laten.
 8. Laat uw vlieger indien mogelijk met een ervaren helper op. Blijf niet op het strand of in de buurt van harde objecten als uw kite in de lucht is. Springen met een kite op het strand is wellicht spectaculair, maar heeft voor de nodige botbreuken en andere schade gezorgd. Regelmatig gebeuren er zo ongelukken doordat een windvlaag een kite met rider meesleept. In het water kan dit veel minder snel ernstige schade of verwondingen veroorzaken dan op het land.
 9. Hou uw kite laag, voorkom loeven van uw kite en vaar zo snel mogelijk weg van de kant. Het strand, eventuele boten en andere objecten zijn erg hard en dus gevaarlijk. Depower uw kite zo vroeg mogelijk als zulk gevaar dreigt. Bij het kitesurfen geldt: "afstand is je beste vriend"! De nodige afstand kan er voor zorgen dat inschattingsfouten of gewoon botte pech niet met schade, verwondingen betaald hoeven worden. Er zijn al kiters gewond geraakt door een gebrek aan afstand.