De Ouderkerkerplas (vliegerspots)

Hits: 1080

 Locatie: Ouderkerk aan de IJssel

Provincie: Noord Holland

Ingezonden door: Arjan Vermeer

Recreatiegebied De ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel, gegraven voor de aanleg van de A9, en in een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.


Het is een belangrijk vogelgebied, met vogelkijkhutten eromheen. Omdat de plas zo diep is (maximum diepte circa 40 m), stroomt er zout water van de Noordzee de plas in. Het water is hierdoor brak, en vriest 's winters niet dicht. In de winter is de plas in trek bij watervogels als de smient, kuifeend en diverse ganzen; een enkele keer is er een Amerikaanse smient te vinden. In de zomer bewonen oeverzwaluwen de oeverzwaluwwal en maken vele vogels een nestje in het riet.

De Ouderkerkerplas maakt deel uit van Groengebied Amstelland. Het ligt ingeklemd tussen de A9 en de A2. Het recreatiegebied is 127 ha groot en bestaat uit een plas met rondom ruimte voor recreatie en natuur. Men kan er onder andere zwemmen, duiken, wandelen, fietsen, dagkamperen en paardrijden. Windsurfen kan men in het zuidelijke deel van de plas waar ook de surfvereniging 'de ouderkerplas' (SVOP) gesitueerd is. Aan de rand van de plas staat de markante molen de Amstelvogel. Deze 85 meter hoge molen is het bezit van coöperatieve vereniging de Windvogel.

Buggyrijden, flyboarden, manliften, deltavliegen, kitesurfen (alleen in het zuidelijke deel mag het wel) is niet toegestaan.

Route:Tussen Ouderkerk a/d Amstel en de Amsterdam Arena naast de A9.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de hier boven verstrekte informatie

{tab Foto's}

{tab Google maps}

{google_map}De Ouderkerkerplas |width:750|height:400|border:1|border_style:solid|border_color:#000000{/google_map}

{tab Vliegerspots in Zuid-Holland}

{tab Video}

{youtube}LlzIOsGOwtw{/youtube}

{tab Gerelateerd}

 

{tab Aanmelden}

Weet jij een leuke vliegerspot en die wil jij delen met andere vliegerfanaten? Via dit formulier kan je dat aan ons doorgeven en wij plaatsen het op de site.

(het is niet mogelijk om via dit formulier direct met ons in contact te komen. voor vragen, suggesties of overige informatie klik dan hier)

{tab Feedback}

Heeft u aanvullende informatie over dit onderwerp die u wilt delen?
Aarzel niet en laat het ons weten. We horen het graag van u en streven er naar om de informatie die op de website te vinden is vollediger te maken voor onze gasten en leden.

{/tabs}