Wat is powerkiten

Hits: 2607

De laatste jaren is het Powerkiten erg in opkomst gekomen...en dat is niet zo gek. Wat is er nu mooier dan buiten bezig zijn en spelen met de krachten van de natuur.

Zelf hebben we diverse powerkites. Vanaf windkracht 3 wordt het echt vechten met de wind maar als je de betekenis kent van een windraam dan is de kite wel onder controle te houden. Natuurlijk vereist het kiten wel wat ervaring en begin met een kite die niet al te groot is.

Powerkites zijn er in twee belangrijke vormen: de foilkite en de leading edge inflatable kite (LEI-kite). Verder zijn er zogenoemde rigid-framed powerkites en soft single skin kites. Er zijn verschillende beheersingssystemen die bij powerkites worden gebruikt. Ze hebben twee tot vijf lijnen waarop hendels of een bar bevestigd zijn. De maten van een powerkite verschillen sterk per merk en variëren tussen de 0,6 m² tot 19 m², waarbij die van 19 m² toch wel al enige ervaring vergt.

De meest gebruikte kites in foilkites zijn 2,5 m² en 5 m². In opblaasbare kites zijn dit 9 m² en 11 m². Dit zijn de zogenaamde kiteparen. Met een kitepaar kan men in principe het volledige windbereik aan.

Welke vliegers zijn geschikt voor powerkiten?

De zogenaamde matrasvliegers zijn momenteel de populairste powerkites. Modellen als de Pepper, Blade, Crossfire… noem maar op, zijn er in vele maten en kleuren. De grootte van de kite hangt af van hetgeen wat je ermee wil doen. Houd er rekening mee dat als je een grote maat pakt, je er bij grotere windkracht niet veel mee kunt doen. De kite is eenvoudigweg niet meer te houden.

Dan is het natuurlijk ook zo dat een kite met heel veel lift niet echt handig is bij bv. het buggiën. De kite zal je gewoonweg uit de buggy trekken. Daarentegen is het wel weer leuk als je bij het mountainboarden veel lift krijgt, het is immers leuk om hoge sprongen te maken!!!

Wetgeving.

Vliegeren:

gebruikmaken van een vlieger met als doel figuren in de lucht te maken (trickvliegeren) of het tentoonstellen van een vliegend kunstvoorwerp (eenlijners), niet zijn de kracht genererende vliegers.